ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ #1 | ΔΗΜΟΣΙΟ – Η ΑΡΧΗ

Σχετικά με τον συντάκτη

Χατζάκης Θάνος

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Πτυχιούχος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Για να ορίσουμε καλύτερα τον τίτλο «Οδηγός Επιβίωσης» θα πρέπει αρχικά να αναφέρουμε ποιους αφορά κυρίως η ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου.

Αφορά λοιπόν κυρίως τους:

  • νέους οι οποίοι έχουν τελειώσει με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και είναι προς αναζήτηση εργασίας ή κατευθύνονται προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,
  • άτομα τα οποία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς επίσης αφορά και
  • εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να την κάνουν πιο εύκολη σ’ ότι έχει να κάνει με τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο ανεξαρτήτως ηλικίας,

με την προϋπόθεση ότι όλοι οι παραπάνω, έχουν αποκτήσει Α.Φ.Μ..

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το άρθρο αυτό θα προσπαθήσει με απλά λόγια και όχι με φορολογικές ή νομοθετικές έννοιες και αναφορές να σας καθοδηγήσει, έτσι ώστε να μπορεί να αντλήσει τις πληροφορίες που θέλουμε να σας παρέχουμε, ακόμα και κάποιος ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί ξανά με παρόμοια θέματα.

Τέλος δεν θα αποτελέσει έναν λεπτομερή τεχνικό οδηγό για το πώς ακριβώς θα πραγματοποιήσετε κάθε συναλλαγή, καθώς πρώτον υπάρχει στο διαδίκτυο πληθώρα οδηγών ανά συναλλαγή (ή εφαρμογή) και δεύτερον συνιστούμε πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση να συμβουλεύεστε τον Λογιστή σας.

Ουσιαστικά, το άρθρο αυτό αποτελεί μία λίστα από συμβουλές και Τips τα οποία θα σας γλιτώσουν από χρόνο, χρήμα, θα δώσουν τα απαραίτητα και αναγκαία εφόδια σε εσάς και τον Λογιστής σας για το ξεκίνημα της συναλλαγή σας με το Δημόσιο και θα βοηθήσουν στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του νευρικού σας συστήματος!

Ναι καλά ακούσατε!

Το Δημόσιο πολλές φορές μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει μία δοκιμασία για γερά νεύρα, από τις πιο απλές έως τις πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, εξαιτίας των θεσμοθετημένων και νομοθετημένων λειτουργιών και της γραφειοκρατίας, και όχι κατ’ υπαιτιότητα του εργατικού δυναμικού και των υπαλλήλων.

Όσο και αν φαντάζει παράξενο σε κάποιους, υπάρχουν άνθρωποι μέσα στις Δημόσιες Υπηρεσίες, και δεν είναι λίγοι σε αριθμό, οι οποίοι εργάζονται με χαρακτηριστική αυταπάρνηση, θέληση, ανθρωπιά και κυρίως γνώση, για να εξυπηρετήσουν το κοινό, πολλές φορές όμως το λειτουργικό σύστημα έτσι όπως είναι δομημένο δυσκολεύει τους ίδιους, το ίδιο το Κράτος το οποίο χάνει πολλές φορές σημαντικούς πόρους, αλλά πολύ περισσότερο και τον πολίτη ο οποίος επιθυμεί να κάνει την δουλειά του, εδώ και τώρα και χωρίς καμία δυσκολία.

Αυτό το εδώ και τώρα, έρχεται να το καλύψει σε μεγάλο βαθμό η ένταξη της τεχνολογίας σε αυτές τις διαδικασίες, την οποία αν χρησιμοποιήσουμε με προσοχή και με σύνεση πραγματικά θα μας λύσει τα χέρια.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει κάποιος για να διευκολύνει την καθημερινότητά του με το Δημόσιο.

#1 Κινητό Τηλέφωνο, Τράπεζα & Internet Banking (Ας ξεκινήσουμε από τα απλά!)

Με δεδομένο λοιπόν ότι έχεις αποκτήσει Α.Φ.Μ., αν θέλεις να κάνεις τις συναλλαγές σου ευκολότερες με το Δημόσιο, θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από τα απλά.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στην κατοχή σου έναν Ελληνικό αριθμό τηλεφώνου (κατά προτίμηση σε ένα από τους 3 παρόχους: Vodafone, Cosmote ή  Wind)

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διαθέτεις έναν Τραπεζικό Λογαριασμό, στο όνομά σου (κύριος δικαιούχος) και να είναι ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας στου στην Τράπεζα (ειδικά στο αριθμό τηλεφώνου επικοινωνίας που αναφέραμε παραπάνω) καθώς και να διαθέτεις κωδικούς Internet Banking για τον λογαριασμό αυτό.

Και οι 3 παραπάνω μεταβλητές που αναφέραμε, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου καθώς, ο τραπεζικός λογαριασμός και η πρόσβαση σε αυτόν μέσω Internet Banking θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες καθώς με την βοήθειά τους θα μπορείτε να πιστοποιείτε την εγκυρότητα των στοιχείων σας και να χρησιμοποιείται πολλές online δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας την δουλειά σας πολλές φορές μέσα σε 1 λεπτό!

#2 Κλειδάριθμος & Κωδικοί Α.Α.Δ.Ε. (η Αρχή!)

Είμαστε λοιπόν στο σημείο όπου έχεις στην κατοχή σου Α.Φ.Μ., Αριθμό Τηλεφώνου καθώς, Τραπεζικό Λογαριασμό με ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας και κωδικούς Internet Banking. Έρχεται η ώρα λοιπόν για το επόμενο και ένα από τα σημαντικότερα βήματα. Η έκδοση κωδικών Taxisnet.

Για να αποκτήσεις κωδικούς Taxisnet (ή Α.Α.Δ.Ε.) θα πρέπει πρώτα να αποκτήσεις Κλειδάριθμο.

Ο Κλειδάριθμος αποτελεί έναν ειδικό, μοναδικό κωδικό για κάθε φορολογούμενο, με τη χρήση του οποίου θα μπορέσουμε να εκδώσουμε κωδικούς, και ουσιαστικά αποτελεί το κλειδί το οποίο μας επιτρέπει να εισερχόμαστε με τους παραπάνω κωδικούς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Για να αποκτήσεις κλειδάριθμο υπάρχουν 3 διαφορετικές εναλλακτικές τις οποίες θα καταγράψουμε με φθίνοντα βαθμό δυσκολίας:

  1. Ο «Παραδοσιακός» (ή αλλιώς ο δυσκολότερος)
    1. Κάνει ηλεκτρονικά την αίτηση απόκτησης κλειδαρίθμου (κατά προτίμηση μέσω Λογιστή ο οποίος είναι και ο αρμόδιος και γνωρίζει τι κάνει) και έπειτα κλείνεις ραντεβού με την αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου θα πρέπει να παραστείς με φυσική παρουσία είτε εσύ είτε κάποιος ο οποίος θα έχεις εξουσιοδοτήσει μέσω κάποιου Κ.Ε.Π. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας στις Δ.Ο.Υ. το ραντεβού μπορεί να οριστεί πολύ μακριά χρονικά και εσύ μπορεί να έχεις άμεση ανάγκη απόκτησης των κωδικών.
  2. Ο «Προσπαθώ να εκσυγχρονιστώ και δεν μου βγαίνει» (ή αλλιώς ο δύσκολος)
    1. Κάνει ηλεκτρονικά την αίτηση απόκτησης κλειδαρίθμου (κατά προτίμηση μέσω Λογιστή ο οποίος είναι και ο αρμόδιος και γνωρίζει τι κάνει) και έπειτα κλείνεις ένα ηλεκτρονικό ραντεβού (το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω βίντεο κλήσης) με κάποιον υπάλληλο της Α.Α.Δ.Ε.. Η διαδικασία αυτή, αν και λιγότερο δύσκολη από την 1η, μπορεί και εκείνη να καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα διαθέσιμα ραντεβού κατά πάσα πιθανότητα, και με την έως τώρα εμπειρία από την χρήση αυτής της μεθόδου, είναι αρκετά μεγάλο διάστημα αργότερα από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής αίτησης ενώ παράλληλα μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως εξοπλισμού (θα χρειαστείτε κάμερα και μικρόφωνο ή κινητό Smartphone) η προβλήματα δικτύου (να μην τρέχει το Internet!)
  3. O «Εκσυγχρονίστηκα όσο μπορούσα» (ή αλλιώς ο εύκολος) (Συστήνεται)
    1. Κάνει ηλεκτρονικά την αίτηση απόκτησης κλειδαρίθμου (κατά προτίμηση μέσω Λογιστή ο οποίος είναι και ο αρμόδιος και γνωρίζει τι κάνει). Σε αντίθεση με τις 2 παραπάνω περιπτώσεις, αν έχεις αποκτήσει αριθμό κινητού τηλεφώνου και Τραπεζικό Λογαριασμό, μπορείς να τα συμπεριλάβεις μέσα στην αίτηση. Αυτό θα οδηγήσει στην πιστοποίηση των στοιχείων σου ηλεκτρονικά μέσω της τράπεζας και μέσω του παρόχου κινητής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραλάβεις το μεγαλύτερο μέρος του κλειδαρίθμου στο email επικοινωνίας που θα δηλωθεί στην αίτηση, ενώ τα 5 τελευταία ψηφία του Κλειδαρίθμου θα έρθουν στο κινητό σου. Είναι ο ευκολότερος και ο πιο γρήγορος μέχρι σήμερα τρόπος που υπάρχει για την παραλαβή του Κλειδαρίθμου.

#3 Έκδοση Κωδικών Α.Α.Δ.Ε. (Finish Him!)

Έχεις περάσει πλέον την βάσανο της παραπάνω διαδικασίας, όποιον τρόπο και αν επέλεξες, και έχεις στην κατοχή στου πλέον τον πολυπόθητο Κλειδάριθμο!

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν και πολυπόθητος, ουσιαστικά θα παίξει τον ρόλο στου στην έκδοση των κωδικών Taxisnet και έπειτα θα είναι πρακτικά ασήμαντος και δεν θα χρησιμεύει πουθενά.

Παρόλα αυτά συνιστούμε να τον κρατήσετε σε περίπτωση που κάποια στιγμή σας χρειαστεί. Εάν διαλέξετε να πραγματοποιήσετε τα παραπάνω βήματα καθώς και αυτό μέσω ενός Λογιστή, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα τον φυλάξει εκείνος για εσάς και θα έχετε την δυνατότητα να τον αντλήσετε ξανά σε περίπτωση ανάγκης.

Αυτό που μένει να γίνει για να εκδοθούν οι κωδικοί Taxisnet είναι να κάνετε ενεργοποίηση λογαριασμού στο σύστημα και να ορίσετε ένα Username και ένα Password.

Συνιστούμε να συμβουλευτείτε Λογιστή και για αυτή την διαδικασία ο οποίος θα γνωρίζει τι ακριβώς κάνει.

 #4 GOV.GR – Μέρος 1 (Smells Like Teen Spirit!)

Μέχρι πρότινος, για να πραγματοποιήσεις μία συναλλαγή με το Δημόσιο, έπρεπε είτε να παραστείς με φυσική παρουσία στην αρμόδια Δημόσια υπηρεσία, είτε να κάνεις μία ηλεκτρονική αίτηση και να περιμένεις κάποιες ώρες, ημέρες (ή/και μήνες!) για να ολοκληρωθεί και να παραλάβεις το έγγραφό σου.

Την γραφειοκρατική αυτή προσέγγιση ήρθε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό η έναρξη λειτουργίας του gov.gr.

Μεγάλο πλήθος από συναλλαγές με το Δημόσιο έχει διοχετευτεί μέσα στο site, όπου μπορείς μέσα σε ένα λεπτό να ολοκληρώσεις κάτι που θα σου έπαιρνε μέρες, με την χρήση των κωδικών Taxisnet που έβγαλες στο προηγούμενο βήμα.

Αποτελεί πραγματική καινοτομία για όλους εμάς που έχουμε συναλλαχτεί επανειλημμένα με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και έχουμε υποστεί την βάσανο της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης των διαδικασιών, όσο και αν φαντάζει τόσο απλό.

Παραδείγματος χάριν, μπορείς πολύ εύκολα να εκδόσεις ένα Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (το οποίο μπορεί να σου χρειαστεί ως δικαιολογητικό) μέσα σε ένα λεπτό, να το κατεβάσεις στο κινητό σου, χωρίς να χρειαστεί καν να ξέρεις που βρίσκεται ο Δήμος ή το Κ.Ε.Π.!

Αν και μεγάλο μέρος των συναλλαγών δεν απαιτεί τίποτε παραπάνω από την χρήση των κωδικών Taxisnet, υπάρχουν κάποιες σημαντικές συναλλαγές (π.χ. εξουσιοδότηση, υπεύθυνη δήλωση κλπ), τις οποίες για να τις χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να ακολουθήσεις μία διαφορετική προσέγγιση, για αυτό και θα αφιερώσουμε άλλο ένα Tip, για το GOV.GR.

#5 GOV.GR – Μέρος 2 – Εξουσιοδότηση – Υπεύθυνη Δήλωση (Άντε Πιστοποιήσου!)

Πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνετε μία υπεύθυνη δήλωση ή εξουσιοδότηση. Μέχρι και πριν την έναρξη λειτουργίας του gov.gr ο τρόπος ήταν ένας. Πήγαινες σε ένα Κ.Ε.Π., ή ένα αστυνομικό τμήμα, ή σε έναν δικηγόρο κλπ, και θεωρούσες την υπεύθυνη δήλωση με το γνήσιο της υπογραφής σου.

Αυτό πολλές φορές έπαιρνε πολύ χρόνο, αρκετή αναμονή, ενώ άλλες φορές κόστιζε και ακριβά.

Πλέον, με το gov.gr, μπορείς εύκολα να εκδώσεις μία Υπεύθυνη Δήλωση ή μία Εξουσιοδότηση ONLINE!

Μπορείς όπως να το κάνεις με κωδικούς Taxisnet και μόνο;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, μπορείς αν πραγματοποιήσεις πρώτα μία διαδικασία πιστοποίησης για να μπορείς μεταγενέστερα να χρησιμοποιείς μόνο τους κωδικούς Taxisnet.

Για να πραγματοποιήσεις αυτή την διαδικασία πιστοποίησης θα χρειαστείς τους κωδικούς Internet Banking που αναφέραμε στην αρχή.

Πρακτικά χρειάζεται να συνδεθείς εδώ μία φορά, με τους κωδικούς Interne Banking της τράπεζας της επιλογής σου, να δώσεις την συγκατάθεσή και την συναίνεση σου για πιστοποίηση στοιχείων μεταξύ τράπεζας και Α.Α.Δ.Ε. (Taxisnet), να συμπληρώσεις τον αριθμό τηλεφώνου σου και…ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕΣ!

Από αυτό το σημείο και έπειτα, χωρίς να χρειάζεσαι ξανά τους κωδικούς Internet Banking, μπορείς να εκδίσεις τις Υπεύθυνες Δηλώσεις και τις Εξουσιοδοτήσεις που χρειάζεσαι.

Αν δεν θέλεις να κάνεις την παραπάνω πιστοποίηση, μπορείς και πάλι να εκδίδεις τα παραπάνω μόνο με την χρήση κωδικών Internet Banking.

Όντας όμως πιστοποιημένος και έχοντας την δυνατότητα να εκδίδεις τα παραπάνω έγγραφα με την χρήση κωδικών Taxisnet, δίνεις την δυνατότητα στον Λογιστή σου να μπορεί να σε βοηθάει όταν το χρειάζεσαι, καθώς και έχεις μία δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που χάσεις τους κωδικούς Internet Banking.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι διότι για λόγους ασφαλείας, όποιο έγγραφο από τα παραπάνω και αν εκδώσεις, θα έρχεται πάντα Κωδικός Επιβεβαίωσης στο κινητό σου τηλέφωνο προκειμένου να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής σου.

Καταλήγοντας σε αυτό το βήμα, συστήνουμε, για την διαδικασία της πιστοποίησης να την πραγματοποιήσεις κατά προτίμηση μόνος σου, αλλιώς, με κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι τυφλά, ενώ για την διαδικασία της έκδοσης των εγγράφων να συμβουλεύεσαι πάντοτε τον Λογιστή σου ο οποίος γνωρίζει τον τρόπο καθώς και τα αναγκαία λόγια που χρειάζονται για την ορθότητα και την πληρότητα των εγγράφων.

#6 Google it First (or GOV it!)

Πριν μπεις στην διαδικασία να πας σε μία δημόσια υπηρεσία για να κάνεις την δουλειά που επιθυμείς, κάνε πρώτα ένα κόπο να κάνεις μία αναζήτηση στο Google με την θεματολογία της εργασίας που θες.

Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλο πλήθος εργασιών έχει διοχετευτεί στο gov.gr , μέσα από το οποίο υπάρχουν ήδη και συνεχώς αυξάνονται, οι συναλλαγές που μπορεί κάποιος να κάνει με το δημόσιο.

Μερικά Χαρακτηριστικά Παραδείγματα:

  • Εξουσιοδότηση
  • Υπεύθυνη Δήλωση
  • Πιστοποιητικό Γέννησης
  • Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  • Ληξιαρχική Πράξη Γάμου
  • Πιστοποιητικό Εμβολιασμού COVID -19
  • Πιστοποιητικό νόσησης COVID -19
  • Εγγραφή σε σχολείο
  • Αποφοίτηση από σχολείο
  • Άδειες Οδήγησης
  • Συναλλαγές και Υπηρεσίες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες & Ικανότητες
  • Αναβολή Στράτευσης
  • Κατάταξη (Στράτευση)
  • Πιστοποιητικό Ιθαγένειας
  • Βεβαίωση μη Οφειλής Τελών Κυκλοφορίας
  • Δήλωση Ακινησίας Ι.Χ.
  • Τέλη Κυκλοφορίας
  • Ακατάσχετος Λογαριασμός
  • Επίδομα Θέρμανσης
  • Ρύθμιση Οφειλών
  • Διάφορες Άδειες (Έκδοση & Ανανέωση)
  • Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος
  • Πόθεν Έσχες

#7 Ο Λογιστής (The Accountant)

Έχοντας πραγματοποιήσει όλα τα πα παραπάνω, αυτό που μένει και που συνιστούμε, είναι να συμβουλεύεστε τον ειδικό, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση είναι ο Λογιστής, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει, έχοντας τα παραπάνω εργαλεία, να διευκολύνεται την συναλλακτική σας καθημερινότητα με το Δημόσιο.

Γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας το κόστος του να συμβουλευτείς κάποιον Λογιστή, αλλά σίγουρα θα σε γλιτώσει από χρόνο και χρήμα καθοδηγώντας σε για τα ακριβή βήματα μία διαδικασίας καθώς και πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρώσετε με ασφάλεια και ακρίβεια τις συναλλαγές σας, ενώ κρατώντας το απαραίτητο αρχείο θα έχετε στην διάθεσή σας και τα απαραίτητα αποδεικτικά που ίσως χρειαστούν στο μέλλον.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε αυτόν τον σύντομο «Οδηγό Επιβίωσης».

Σε περίπτωση που θέλετε να υποβάλλεται ερωτήματα ή να προτείνετε θεματολογία για μελλοντικά άρθρα και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μου στο thanos@taxexpertise.gr ή/και στο κεντρικό email του Λογιστικού μας Γραφείου info@taxexpertise.gr .

Ελπίζουμε να σας φάνηκε χρήσιμος, διασκεδαστικός και ενδιαφέρον. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι, για διαφορετικά θέματα, πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις και με περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι τότε, να είστε καλά.

TO BE CONTINUED…

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Ομάδας της TaxExpertise – Χατζάκης Μιχάλης & Συνεργάτες

Χατζάκης Θάνος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *